VIDEO. Weekend-ul în care românii au fluierat în Biserică

Văzut din teren, referendumul n-a eșuat din motive de toleranță, ci din prea multă furie la adresa celor care l-au susținut. Brusc, românii au realizat că au lucruri mai importante de urât decât minoritățile sexuale: politicienii, Biserica și alte instituții care și-au îngropat adevărata misiune sub niște munți de lăcomie și aroganță.

Ultima zi de vot a început de la 5,7 % și predicile din biserici au căpătat nuanțe de disperare. După săptămâni întregi în care clerul ortodox a făcut mai multă campanie electorală decât liturghii și vecernii, duminică și-a jucat ultima carte: Preafericitul Daniel a chemat la urne din mijlocul catedralei patriarhale, preoții de țară au luat-o din casă în casă, episcopii s-au înfățișat pe la resfințiri de biserici unde au ținut predici alarmiste și au dat și câte o masă la sfârșit, să-i îmbuneze pe credincioși.

Însă în loc să-i îmbuneze, aceste practici mai degrabă i-au enervat și oamenii au început să înjure în gura mare: „Ne fură toți la un loc, și popii, și politicienii!”.

Am mers prin sate și orașe în aceste zile de referendum și am găsit tot mai mulți oameni cuprinși de dispreț și tot mai puțini dispuși să accepte ordinele celor care se cred stăpâni pe viețile lor.

În videoreportajul de mai jos veți vedea o bătrână trecută de 70 de ani care votează cu scârbă. Apoi le transmite celor din comisie că n-a vrut să vină și recunoaște fără nicio frică, în fața camerei, că au fost trimisă cu forța: „Sandu de la primărie, cine să mă trimită!?”. Din tonul și din atitudinea ei, pare că data viitoare când o să-i mai calce Sandu prin bătătură o să dea drumul la câine și-o să cam pună mâna pe par.

Un reportaj de: Iulia Marin, David Muntean, Andrei Udișteanu, Laurențiu Ungureanu, Alina Păduraru, Mihai Voinea, Cristian Delcea.

SUSȚINE PROIECTUL RECORDER
DONEAZĂ PENTRU JURNALISM
Conținutul nostru este gratuit, însă n-ar fi posibil fără oameni care plătesc pentru el. Salariile jurnaliștilor, deplasările în țară și toate celelalte cheltuieli necesare pentru funcționarea unei redacții sunt susținute din donațiile cititorilor. Contribuie și tu!
Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.

Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”

Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.