Ultima țară din Uniunea Europeană la consumul de carte s-a procopsit, în 2022, cu o lege pentru o zi națională a lecturii.

La prima celebrare, pe 15 februarie, parlamentarii s-au strâns în aule, iar primari cu banderole tricolore au luat școlile la pas. La ordin de ministru, elevii au deschis la oră fixă cărți aduse de acasă, iar rețelele sociale au consfințit solemn înclinația profesorului român pentru cosmetizarea realității.

Care sunt mizele financiare ale acestor zile festive, dar și cum ajunge fariseismul politic până la plagiat în textul unei recomandări de carte, de ziua națională a lecturii, aflați, în acest episod On the record, într-un dialog cu Alexandra Tănesescu, fondator și redactor-șef al publicației online Cultura la dubă.

Câteva idei din acest episod:

Indiferența prezidențială. „Am scris un mail către Administrația Prezidențială, pentru o recomandare de carte, dar din păcate nu am primit niciun răspuns. Spun «din păcate» mai ales pentru că vorbim despre un profesor și despre un om care aproape la fiecare discurs public vorbește de importanța educației și care are acest program «România Educată». Dacă țin cont de faptul că premierul a răspuns, poate un consilier de la Cotroceni ar fi avut timp să ne răspundă. Nu cred că a fost un refuz conștient, ci mai degrabă indiferență.”

Evenimente de bifat „De fiecare dată când se adoptă o lege dedicată unei zile naționale, această lege le permite instituțiilor publice să acceseze niște fonduri suplimentare din bugetele publice. De exemplu, Ministerul Culturii a sprijinit demersul Muzeului Național al Literaturii, a sprijinit un eveniment de la BCU unde s-au adunat ei între ei – miniștri, primar, inspectori școlari. Instituțiile publice fac aceleași simpozioane, iar pentru independenți aceste forme de finanțare sunt de supraviețuire. An de an, se dau acești bani și nu rămânem cu nimic.”

Plagiat de ziua lecturii. Fost ministru al Culturii explică de ce și-a copiat textul recomandării de pe copertă: „Când am scris eram într-o ședință și trebuia să scriu repede și la obiect.”

FOTO: Facebook/ Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Bistrița


On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania. Partener: Aqua Carpatica. Ne găsești pe toate aplicațiile importante: Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify. Avem și un cont dedicat de YouTube.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să