CAMPANIE RECORDER. Singur împotriva partidului: ce s-a întâmplat cu inginerul care a avut curaj să înfrunte puterea politică

„Băiete, nu te pune cu ei că te vor face praf”, este sfatul pe care Ovidiu Ianculescu, inginer la Apele Române, l-a primit de la un apropiat în 2020, când i s-a cerut să renunțe la postul de director ocupat prin concurs în favoarea unei pile impuse de partidul aflat la putere: era vorba despre secretarul PNL Mureș, Ionuț Cengher, care nu avea nicio pregătire în domeniu.

Dar Ianculescu a ignorat sfatul și a decis să-și asume toate riscurile: a contactat redacția Recorder și a ieșit public într-un material video în care a vorbit despre cazul său și despre numirile politice care împânziseră filialele din toată țara ale Apelor Române.

În preajma publicării, sistemul a încercat să riposteze și Ovidiu Ianculescu a primit o decizie de detașare, care îl trimitea să lucreze la 200 de kilometri distanță de familie. Însă, în zilele următoare, audiența materialului Recorder a devenit atât de mare încât întreaga situație s-a întors împotriva politicienilor. Ovidiu Ianculescu nu mai era singur împotriva partidului, pentru că mărturiile lui ajunseseră la peste două milioane de oameni, care au creat o presiune uriașă. Cazul Ianculescu a generat un val de indignare în societate, a pornit dezbateri despre politizarea instituțiilor publice și l-a forțat chiar și pe președintele Iohannis să se documenteze și să dea un comunicat pe acest subiect.

Recorder continuă campania „Voci libere”, în care ne-am propus să vorbim despre importanța avertizorilor de integritate, cu un nou episod. La doi ani de la demiterea sa, l-am vizitat pe Ovidiu Ianculescu să aflăm dacă partidul l-a învins sau nu. Răspunsul îl aflați în materialul video de mai jos:

Primul episoad al campaniei: De ce sunt importanți avertizorii de integritate

Al doilea episod al campaniei: Ce s-a întâmplat după dezvăluirile avertizorului Gabi Musteață


Pentru că punem preț pe confidențialitatea celor care vor să ne semnaleze ilegalități, am creat o platformă care permite transmiterea de mesaje și documente într-un mediu securizat. Software-ul SecureDrop este folosit de cele mai importante publicații din lume și este un proiect open source sponsorizat de Freedom of the Press Foundation. Puteți accesa pagina de start aici: https://recorder.ro/contacteaza-recorder-intr-un-mediu-securizat/


Proiect derulat de Asociația Recorder Community, în parteneriat cu Funky Citizens, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.

Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”

Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.