Dacă Iașul crește și Timișoara vrea mai mult și mai mult, Clujul e deja departe. Are orgoliul orașelor care cuceresc, deopotrivă, teritorii și oameni. În ultimii ani, visul de a emigra al multor tineri români trece mai întâi prin Cluj. 10.000 dintre cei care se hotărăsc să plece de acasă se stabilesc aici, în fiecare an. Venirea lor urcă orașul peste dealurile din jur și clatină tihna cu care se obișnuiseră clujenii vechi.

Iar această expansiune frenetică a făcut din Cluj un pol al coolness-ului românesc. Cu toate festivalurile lui, cu transportul ecologic și joburile bine plătite, e orașul în care mai toți tinerii vor să trăiască măcar o săptămână pe an.

Dar e Clujul un oraș fericit, așa cum ne e proiectat adesea? Și dacă da, ce-l face să meargă – politica locală sau oamenii lui? Am vorbit despre toate astea cu vloggerul Mircea Bravo, cu jurnalistul Mihnea Măruță, cu universitarul Daniel David și cu fostul senator Péter Eckstein-Kovács.

Celelalte două episoade din seria „Alegeri în marile orașe“ sunt aici: Iași și Timișoara.


On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania. Ne găsești pe toate aplicațiile importante: Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify. Avem și un cont dedicat de YouTube.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să