CAMPANIE RECORDER. Ce s-a întâmplat cu polițistul care a mișcat în front

Recorder continuă campania „Voci libere”, în care ne-am propus să vorbim despre importanța avertizorilor de integritate și să spunem poveștile unor astfel de oameni: ce i-a determinat să apară public, ce efecte au avut dezvăluirile lor și ce li s-a întâmplat după ce au ieșit în față și au reclamat abuzuri.

În toamna lui 2021, polițistul Silviu Văduva începea interviul pe care ni l-a acordat într-o notă care prevestea un discurs sforăitor, apropiat de linia oficială a instituției la care lucra: „Din exterior, Poliția română se vede rău. Nu e chiar așa cum se vede…“.  Apoi, o rafală scurtă: „E mai rău!“

Mărturia lui, care apare în materialul „Poliția română în misiune de autodistrugere“, ne-a purtat dincolo de imaginea cosmetizată pe care Poliția încearcă să și-o creeze: de la echipamentul neschimbat de decenii și armamentul nefuncțional, la pregătirea și antrenamentele făcute doar pe hârtie. Rezultatul: generații întregi de polițiști blazați și mai degrabă descumpăniți în fața infractorilor. Nu puțini au apreciat curajul lui Silviu Văduva de a vorbi despre eșecul Poliției în a-și proteja propriii angajați și, implicit, cetățenii. Dar și mai mulți au pronosticat că zilele sale în uniformă sunt numărate.

L-am reîntâlnit pe Silviu Văduva la un an și jumătate de la acel interviu. Am vrut să aflăm cum l-au privit colegii, ce i-au spus șefii și care a fost reacția sistemului după declarațiile sale.

VEZI ȘI CELELALTE EPISOADE ALE CAMPANIEI „VOCI LIBERE“

De ce sunt importanți avertizorii de integritate

Ce s-a întâmplat după dezvăluirile avertizorului Gabi Musteață

Ce s-a întâmplat cu inginerul care a avut curaj să înfrunte puterea politică

Ce s-a întâmplat cu asistenta medical care a încălcat „codul tăcerii“


Pentru că punem preț pe confidențialitatea celor care vor să ne semnaleze ilegalități, am creat o platformă care permite transmiterea de mesaje și documente într-un mediu securizat. Software-ul SecureDrop este folosit de cele mai importante publicații din lume și este un proiect open source sponsorizat de Freedom of the Press Foundation. Puteți accesa pagina de start aici: https://recorder.ro/contacteaza-recorder-intr-un-mediu-securizat


Proiect derulat de Asociația Recorder Community, în parteneriat cu Funky Citizens, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Cele mai recente