HARFELE SĂPTĂMÂNII. După ce și-au mărit salariile, primarii din Botoșani se vaită că n-au bani să le plătească. Ei solicită ajutorul Guvernului!
Rubrica „Harfele săptămânii” face, în fiecare duminică, un scurt inventar al știrilor cu harfă care ne-au trecut pe la urechi în ultimele șapte zile. O listă de fleacuri care, adunate la un loc, compun un mic tablou al României din zilele noastre.
– La Botoșani au apărut deja primele probleme cu salariile din administrația locală! După ce și-au mărit lefurile care mai de care, primarii din județ au început acum să se vaite că nu au de unde să le plătească. Desigur, nimeni nu e dispus să admită că s-a sărit calul cu indexarea salariilor și cu toții așteaptă o soluție de la centru. Ce zicem noi soluție? Se așteaptă, de fapt, o binemeritată pomană. Costică Macaleți, președintele Consiliului Județean Botoșani, a luat deja problema în mână și a anunțat că va solicita Guvernului o rectificare bugetară care să ajute primăriile rămase fără resurse. Macaleți (așa îl cheamă pe om) argumentează explicând că sunt multe primării din țară aflate într-o situație similară, iar Guvernul trebuie să le sară în ajutor. Păi, sigur că trebuie! Dacă și-au mărit oamenii salariile de către două-trei ori nu putem să-i lăsăm să moară de foame.
– Agricultorii din județul Dolj au întâmpinat cu mare bucurie timpul culegerii roadelor, fiindcă a fost un an mănos (se simte mâna lui Daea la Agricultură). Ce nu au luat în calcul fermierii a fost lenea zdrobitoare a zilierilor români. Fiindcă, surpriză!, nu se găsește forță de muncă dispusă să culeagă ceea ce Dumnezeu ne-a dat, dar din păcate nu s-a învrednicit să ne bage și-n traistă. Bați Oltenia în lung și în lat până găsești un om să îl tocmești cu ziua. Disperați, agricultorii își abandonează recolta pe câmp și ridică din umeri: „Dacă ar dispărea ajutoarele sociale probabil am găsi mai ușor oameni dispuși să lucreze. Nu le place să muncească, preferă să ia ajutor social și să stea degeaba”. În contextul acestei situații dramatice, autoritățile statului îl îndeamnă pe agricultorul român s-o lase mai ușor cu munca și să-și încerce norocul la loz în plic. Ministerul Agriculturii și Loteria Română au lansat, săptămâna aceasta, Lozul Fermierului. Așa că lăsați-o dracului de muncă și cumpărați lozuri că nu se știe de unde sare iepurele. Pot cumpăra inclusiv cei care stau la bloc și n-au pus mâna pe o sapă în viața lor. Lozul fermierului e pentru toată lumea. Hai, Doamne ajută!
– Georgică Costache, un tânăr pensionar botoșănean (57 de ani),poate fi cu ușurință declarat drept cel mai perseverent hoț din zona Moldovei. Deși are o pensie de 800 de lei, Georgică (30 de condamnări la activ) se ține numai de prostii: rămas boschetar după ce l-a părăsit nevasta, s-a apucat de furat și a făcut-o foarte bine. În contra lui s-au ridicat acuzații că a sustras de prin curțile oamenilor: bidinele, iepuri, găini, prelungitoare electrice, târnăcoape, lopeți, gletiere, găleți, butoaie, bidoane. El le vindea în Piața Centrală celor care doreau chilipiruri. Nu o dată Georgică a fost dibuit. Într-un magazin universal a probat o pereche de ghete și a încercat să plece încălțat cu ele, la un supermarket a sustras o candelă în valoare de numai șapte lei, dar cel mai frumos a fost când a intrat peste un botoșănean în casă și i-a furat butelia de aragaz de lângă el. Într-un ajun de Crăciun a furat niște haine puse pe sârmă la uscat. Bulendrele îi erau necesare pentru a înfășura un curcan (pasărea), furat și el, să fie pus pe masă, de sărbători. Spre deosebire de cei care ne conduc țara, de fiecare dată când e prins, Georgică își recunoaște nonșalant faptele și speră să scape, astfel, cu pedepse blânde.
-Morți tragice în mai multe județe. La Măgirești (Bacău), o femeie și-a găsit sfârșitul după ce a fost mușcată de un porc. În satul Talpa, comuna Blândești (Botoșani), un bărbat (73 de ani) a murit în timp ce mânca o friptură de oaie. I-a rămas un os în gât. Omul era în vizită la niște buni prieteni. Harfa vine abia acum: pentru că pe toată durata mesei închinase pahar după pahar, amicii dumisale au dedus că e beat rangă atunci când s-a prăbușit cu capul pe masă, așa că nu s-au grăbit să vadă dacă a pățit ceva. Și uite așa, necazul.
– Ziarele locale din țară întâmpină cu o bucurie de nedescris vestea că romii care beneficiază de ajutor social sunt scoși la muncă. Ziariștii piteșteni au anunțat că un primar din Bughea de Jos (Argeș) le-a tăiat ajutoarele unor romi după ce a văzut pe Facebook că aceștia postau fotografii din vacanță (unul înfășase un copil în bani). La Bălteni, comuna Conțești (Dâmbovița), mai multe femei de etnie romă au fost scoase la muncă, în uralele presei locale, care nu-și poate tempera rasismul și urlă de plăcere titrând: “Imagini de colecție – Pirande scoase la muncă în folosul comunității”.
Totuși, premiul I la capitolul rasism merge la „Mesagerul de Neamț“. În capul ziariștilor nemțeni e cam așa: Poliția și Rossal au pornit la vânătoare de oameni care aruncă gunoaie și la vânătoare de romi care caută prin gunoaie. Altfel, dacă nu ești rrom, ești liber să scotocești prin tomberoane până cazi lat.
– Vești bune pentru elevii de clasa a V-a! Deși ei nu vor avea alte manuale, se vor putea bucura de câteva cărți care sunt gata: manualul de sport, manualul de religie pentru cultul romano-catolic și manualul de limba maternă maghiară. La sport, așa cum ne-am făcut deja datoria și am informat, copiii vor învăța târârea, care le va folosi mult în viață, mai ales dacă rămâne PSD-ul la putere și trebuie să mai treacă și pe la sfânta biserică, la moaște.
– Valentina Iosub (noul subprefect de Iași) a cerut (și a primit) o primă de instalare (30.000 lei brut) ca să plece în concediu (fostul subprefect a fost înlocuit în timp ce era – unde credeți? – în concediu, bineînțeles). În trecut, această femeie care face cinste vocației de bugetar a divorțat de bărbat, primarul din Tătăruși, ca să rămână pe funcție la stat și să nu intre în starea groaznică de incompatibilitate – ea era secretară. Chestionată cu privire la apetitul pentru banul public de care dă dovadă, suprefectul a declarat că a luat bani pentru odihnă, dar nici vorbă de concediu de lux, cum a relatat presa, precizând că a stat la un hotel de trei stele, în Grecia. Ăsta e lux?, s-a întrebat bugetara. Nu știm, doamnă, că n-am fost.
– Dacă vă întrebați cumva care mai e treaba cu birocrația din țara noastră, n-aveți decât să priviți imaginea de mai jos. Doi pacienţi imobilizaţi la pat au fost duşi pe targă la Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate Bihor pentru că adeverinţele care le atestă calitatea de asigurat se eliberează doar personal sau cu procură notarială. Asta e, regula e regulă! Ne exprimăm speranța că au fost oameni de omenie și au stat la coadă, nu s-au băgat în față ca nesimțiții.
-Pentru că nu mai știu ce să facă să-și țină electoratul captiv, primarii din țara noastră se întrec în festivaluri dedicate gospodinelor. În satul Moscu din județul Galați s-a desfășurat Festivalul Dulciurilor. Babele din localitate, cucoanele, dar și fetele mari s-au întrecut în arta culinară. S-a simțit puternic influența italiană, gălățencele dedându-se, care mai de care, la înfăptuirea de tiramisu. Așa cum era și normal, a câștigat o babă cu o rețetă de-a noastră, românească: poale-n brâu. Cei care au gustat poalele le-au declarat epocale. În Alexandria (județul Teleorman), aproape treizeci de gospodine au făcut concurs care realizează cele mai bune turte și gogoși. La turte a triumfat o doamnă pe nume Ciolan, care a declarat că prima turtă a făcut-o în tinerețe și de atunci nu se poate abține și face mereu. Tot așa și primul fiu al județului, domnul Dragnea: prima gogoașă a vândut-o în tinerețe, și de atunci nu se mai poate abține nici el.
-Dacă ați avut vreo clipă impresia că peneliștii sunt mai breji, cu deosebită plăcere vă anunțăm că v-ați înșelat amarnic. Un senator PNL Neamț a vrut să se dea și el deștept și a trimis un comunicat de presă în care înfierează guvernarea PSD. Frumos, numai că a cam dat copy paste dintr-un editorial al lui Alex Livadaru de pe republica.ro. Pe senator îl cheamă Țapu. Îl sfătuim pe Țapu să mai fure și de la noi, că și noi facem editoriale și e păcat să rămână neplagiate. Păi se poate, Țapule?
-Dacă mai aveți pe acasă bibelouri în formă de pește din sticlă (și știm că aveți), acum este momentul să le scoateți la vânzare. Pentru că e tot mai căutat kitsch-ul, aceste splendide mostre au ajuns să coste de la suta de euro în sus pe site-urile de vechituri. Vindeți repede, nu fiți proști, că vin vremuri grele.
-Îl știți pe amiralul Emil „Cico” Dumitrescu? E un impostor deosebit de simpatic. Amiralul nu contenește să-și dea importanță cu rolul jucat la Revoluție. Acum, ia uitați dumneavoastră ce a pus Cico în pe o clădire de pe strada Mihai Kogălniceanu din Constanța (pe placă nu mai scrie și că amiralul e anchetat pentru crime împotriva umanității, când cu Mineriada din 1990, dar vă spunem noi). Oricum, e incredibil de amuzant Cico; îl puteți urmări aici, într-o scenă superbă din timpul Revoluției.
-Primarul din Alexandria a găsit cauza tuturor relelor din orașul său: manipularea. Cu ocazia zilelor orașului, Victor Drăgușin le-a cerut alexăndrenilor să lupte cu toate puterile împotriva manipulatorilor care vor răul Alexandriei. Tot din Teleorman, și tot cu ocazia zilelor orașului, ziarul „Mara“, o publicație de prestigiu din județ, publică un emoționant editorial intitulat „Din Teleorman, cu drag vă salutăm“. El se încheie pur și simplu superb: „Atitudinile răutăcioase trebuie să dispară, teleormănenii sunt oameni harnici, pașnici și deștepți, așa cum este întregul popor românesc, iubit de Dumnezeu“. Vă salutăm și noi pe voi, teleormăneni. Sunteți și harnici, și pașnici, și deștepți, numai că de vreo 27 de ani încoace ați votat numai cu leneși, infractori și proști.
-Încheiem salutând gestul frumos al ziarului „Vestea” din județul Neamț, care își recunoaște greșeala: a hăituit un nevinovat! Așa cum v-am anunțat săptămâna trecută, ce li s-o fi părut ziariștilor nemțeni, că s-au pus cu prigoana pe cântăreții care fac playback pe teritoriul județului lor. Ei voiau să-l prindă tocmai pe bietul Fuego, care concerta pe la Roman. Vestea își punea cititorii să-i vâneze îndrăgitului interpret playback-ul. Dar a fost cuminte Fuego, n-a făcut el așa ceva.