Mitingul PSD de la Iași: Ne urâm și asta e tot ce mai contează

Orgoliul unui politician și orgoliul unui oraș s-au ciocnit joi după-amiază, la Iași, într-o acțiune electorală care n-a mai avut nimic de-a face cu alegerile.

A fost, mai degrabă, un studiu involuntar despre decalajele din societatea românească. Despre prăpastia dintre ruralul confuz și subdezvoltat, stăpânit cu metode politice rudimentare, și urbanul tot mai emancipat și dezvoltat economic, care nu mai acceptă conducători cu aere de atotputernici.

Liviu Dragnea, omul care a regizat această confruntare, a venit cu 20.000 de oameni aduși din satele și comunele Moldovei să cucerească orașul unde fusese huiduit cu câteva săptămâni înainte. Iașiul a venit cu șoferii din trafic, cu trecătorii de pe stradă, cu oamenii de la balcoane și cu miile de protestatari care au înconjurat piața apărată cu garduri și jandarmi.

A rezultat un haos general, în care sârbele și cântecele patriotice din vremea Cenaclului Flacăra („Prin sabie și cruce vom fi iarăși ce am fost…”) s-au amestecat cu vuvuzelele și urletele contramanifestanților. Unii au scos boxe la balcon, au aruncat manifeste de pe blocuri și s-au infiltrat printre PSD-iști pentru a-l înjura pe Dragnea chiar din fața scenei pe care vorbea. Liderul PSD a plecat de la miting într-un cor de huiduieli, lăsându-i pe cei 20.000 de oameni de care s-a folosit pentru a arăta cât este de puternic în mijlocul unui oraș care i-a tratat cu ostilitate.

Un val de ură s-a abătut asupra mulțimii venite din toate județele Moldovei să participe la mitingul PSD. Unii au plecat capul rușinați, alții au răspuns cu aceeași monedă și Iașiul s-a transformat, preț de câteva ore, într-un oraș răsunând de urletele unor oameni ieșiți din minți.

Priviți reportajul de mai jos fără pretenția de a căuta verdicte. La mitingul de la Iași au fost și oameni veniți din convingere, dar și oameni aduși cu forța, de la pensionari, până la elevi de liceu. Au fost și oameni care au discutat pașnic despre opiniile lor diferite, dar au fost și oameni care s-au înjurat rupându-și hainele de pe ei. Am văzut și tineri umilind oameni care ar fi putut să le fie bunici, dar am văzut și oameni bătrâni învățând să ridice degetul mijlociu și să strige „muie”. „Muie, bă! Muie vouă!”.

Ceea ce s-a întâmplat joi la Iași nu este despre o tabără abuzatoare și una abuzată, ci despre două Românii diferite, care nu sunt dispuse să-și negocieze convingerile. Și mai ales despre politicienii care au tăiat toate punțile întinse peste această prăpastie.

Un reportaj de: David Muntean, Laurențiu Ungureanu, Mihai Voinea, Cristian Delcea

SUSȚINE PROIECTUL RECORDER
DONEAZĂ PENTRU JURNALISM
Conținutul nostru este gratuit, însă n-ar fi posibil fără oameni care plătesc pentru el. Salariile jurnaliștilor, deplasările în țară și toate celelalte cheltuieli necesare pentru funcționarea unei redacții sunt susținute din donațiile cititorilor. Contribuie și tu!
Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.

Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”

Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.