Nădejdea și deznădejdea oamenilor din Cernăuți

În Cernăuți, orașul ucrainean cel mai apropiat geografic și cultural de România, distanțele par să estompeze groaza de război. Neatinși încă de panica sirenelor și a exploziilor, oamenii de aici încearcă să se pună în slujba refugiaților din nordul, estul și sudul Ucrainei. Un restaurant de pe pietonala orașului oferă mese gratuite celor care fac o escală la Cernăuți în fuga lor spre România. Întâlnim aici două femei venite din Kiev împreună cu copiii lor. Copii, echipați în haine groase de schi, se amăgesc că au plecat într-o excursie la munte.

Aproximativ 10% din populația Cernăuțiului este reprezentată de etnici români, așa că auzim vorbindu-se și românește pe străzi. Te curentează când auzi în limba română “să sperăm că nebunul de la Kremlin nu va pune în acțiune arma atomică”.

E liniște în Cernăuți, dar e liniștea apăsătoare a stării de asediu. Polițiștii sunt peste tot pe străzi și par obosiți de potopul de știri cu sabotori și spioni care le trec zilnic prin fața ochilor. Ne trezim puși la perete pentru că am filmat un tanc-monument plasat în centrul orașului în amintirea victoriei Armatei Roșii în al Doilea Război Mondial. Aflăm că în aceste zile este interzis să filmezi orice tanc, indiferent din al câtelea război mondial face parte.

Rămânem până la “komendantskiy chas” (ora 22.00, cand toată lumea e obligată să se retragă în spații închise) pe străzile încărcate de românism ale Cernăuțiului: Strada Mihai Eminescu, Cafeneaua București, bustul lui Ștefan cel Mare postat într-o vitrină. Sperăm că mâine va fi o zi mai bună. Am învățat azi că expresia “speranța moare ultima” de la ruși vine.

Mulțumiri: Aliona Moise Stepanova, Marianna Prysiazhniuk

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.

Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”

Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.