Opt ani de Recorder. Raport în fața cititorilor

Transparența este o valoare fundamentală pentru o organizație de presă care se finanțează din contribuțiile publicului. În aceste vremuri complicate a devenit, însă, și o modalitate de a le răspunde celor care văd conspirații și influențe oculte peste tot.

Pentru sutele de comentarii care apar pe rețelele sociale la fiecare material pe care îl publicăm – „sunteți vânduți, v-ați dat cu sistemul!” – avem același răspuns: sursele noastre de finanțare au fost mereu la vedere pentru oricine a dorit să le afle.

Recorder nu a încasat niciodată bani de la vreun partid politic, iar asta a rămas valabil și în ultimul an. Nu am acceptat nici publicitate electorală, sub nicio formă. Cât despre bani de la Soros sau USAID – alte narative prin care s-a pus la îndoială independența redacției – am explicat, pe larg, aici.

Recorder se finanțează în primul rând din contribuțiile directe ale publicului. Sunt zeci de mii de oameni care plătesc lunar sume modice sau completează anual Formularul 230 pentru ca noi să ne putem face meseria așa cum credem de cuviință, liberi de orice influență sau presiune.

Constatăm cu bucurie că în România încă sunt destui oameni conștienți de faptul că o redacție de presă trebuie susținută nu pentru a-l lăuda pe politicianul favorit, ci a pentru a-i putea critica pe toți.

Nemulțumiri vor exista întotdeauna, iar noi le-am resimțit și atunci când am scris despre campania lui Nicușor Dan, și atunci când am arătat isprăvile de tinerețe ale lui George Simion sau Călin Georgescu.

Nu ni s-a reproșat că am fi publicat informații neadevărate, ci că nu am ales corect momentul publicării („de ce acum?”) sau că am criticat mai mult un candidat decât altul („de celălalt nimic?”). Răspunsul nostru este că presa trebuie să scoată la lumină adevărul, nu să calculeze momentul publicării sau să aștepte ca numărul neregulilor din biografiile unor politicieni să ajungă la egalitate pentru a putea obține o imparțialitate perfectă.

Dacă între doi candidați există unul cu mai multe derapaje sau cu o biografie mai tumultoasă, atunci presa trebuie să semnaleze acele derapaje și să sape în acea biografie, iar asta nu se numește lipsă de echidistanță.

Faptul că o redacție de presă trebuie să dea astfel de explicații ne arată cât de complicat este momentul în care ne aflăm ca societate. Un moment al neîncrederii și al suspiciunii generalizate.

De aceea, considerăm că transparentizarea surselor de finanțarea este esențială pentru ca presa să recâștige încrederea publicului. Ne dorim să vedem cât mai multe redacții care să o practice și îi încurajăm pe toți cititorii să solicite acest lucru de la redacțiile / sursele de informare pe care le urmăresc.

Care au fost sursele noastre de finanțare în 2024

În anul precedent, Asociația Recorder Community a generat venituri totale de 2.380.826 de euro. Aproape 90% din acești bani au venit din donații, iar lista completă a surselor de finanțare e detaliată în tabelul de mai jos.

Ca în fiecare raport, simțim nevoia să precizăm că Recorder este o organizație non-profit și niciun leu nu se transformă în dividende pentru o persoană sau un grup de persoane. Excedentul financiar rămâne în conturile asociației și este reinvestit în jurnalism, iar filosofia după care administrăm banii organizației este cât se poate de transparentă: păstrăm o rezervă financiară care ne asigură bugetul pe cel puțin un an în avans, lucru esențial pentru independența și stabilitatea proiectului. Cu restul banilor ne mărim echipa și investim în produse noi.

Odată cu veniturile, în ultimul an au crescut și cheltuielile. În primul rând prin mărirea echipei, dar și prin închirierea unui sediu mai mare, întrucât spațiul în care am funcționat în primii șapte ani devenise mult prea mic pentru nevoile redacției.

Iată o listă detaliată cu veniturile și cheltuielile asociației în 2024:

* Pentru că la ultimul raport s-au făcut diverse interpretări pe seama veniturilor generate din granturi, considerăm util să detaliem sursele exacte de finanțare ale fiecărui grant menționat în tabelul de mai sus: Active Citizens Fund – finanțare de la statele Norvegia, Islanda și Liechtenstein; MDIF – finanțare de la programul Amplify Europe, care este finanțat în totalitate prin granturi de la Loteriile Poștale din Olanda și Germania; Prague Civil Society – finanțare de la USAID, agenție guvernamentală americană; Adobe – finanțare de la compania privată Adobe.

VEZI BILANȚUL CONTABIL AL ASOCIAȚIEI RECORDER COMMUNITY PE ANUL PRECEDENT

Cu ce ne-am ocupat anul trecut

Recorder a continuat să publice investigații și documentare pe subiecte de larg interes pentru societatea românească.

Am produs un documentar de două ore despre „Deceniul Iohannis”, ca să înțelegem mai bine ce s-a întâmplat cu România în ultimii zece ani. Am scris despre cum e să fii femeie în politica din România, am demontat mitul eroului de la Nassiriya, am scris despre noua epocă a escrocheriilor de pe internet, am dezvăluit lucruri puțin cunoscute din biografia politicianului care a condus Guvernul României în ultimii ani, am devoalat schema Nordis – investigație care a depășit 3 milioane de vizualizări și care a produs un cutremur pe scena politică din România.

Au fost materiale care au deschis dezbateri majore în societate despre rolul președintelui, nevoia de control asupra serviciilor secrete sau reglementarea pieței imobiliare în interesul cetățenilor.

În caruselul de mai jos e doar o parte din munca redacției Recorder pe parcursul anului precedent.

N-am neglijat nici misiunea de a veni cu informații relevante despre subiectele la zi. Emisiunea Știrile Zilei, care face rezumatul celor mai importante evenimente, de luni până vineri, a ajuns la o audiență medie de peste 100.000 de vizionări pe ediție, iar canalul de YouTube Știrile Zilei a atins borna de 200.000 de abonați.

Newsletterul nostru săptămânal a ajuns și el la peste 23.000 de abonați.

Întrucât 2024 a fost un an cu multiple runde de alegeri, ne-am concentrat și pe materiale explicative despre procesul electoral: am arătat care e rolul Parlamentului și am prezentat listele de candidați pentru alegerile legislative. Am făcut portrete de candidat pentru alegerile europarlamentare, locale și prezidențiale, pentru a-i ajuta pe oameni să voteze cât mai informat.

La sfârșitul anului trecut am lansat și aplicația de mobil Recorder, care a ajuns deja la peste 30.000 de descărcări și pe care o puteți downloada de aici: Android sau iOS. Cu ajutorul ei vă puteți configura propriul sistem de notificări, prin care alegeți ce tip de conținut vreți să urmăriți și sunteți anunțați pe telefon când publicăm ceva nou din categoria respectivă.

Ca în fiecare an, încheiem raportul cu deja obișnuitul rezumat video al activității noastre din ultimul an.

Vă mulțumim tuturor și vă asigurăm că încrederea și susținerea voastră reprezintă cel mai important capital al acestui proiect.

Cele mai recente