Oboseala de război estompează amintirile. Ziua de 24 februarie 2022 nu e una la care să vrem să ne întoarcem. E, totuși, ziua suprarealistă în care Ucraina și lumea întreagă au descoperit un lider. Pus în fața noii realități, actorul Volodimir Zelenski renunța la măști și se înconjura de un staff de criză.

Fără a fi un mare gânditor, președintele Ucrainei în război a ieșit la marginea scenei ca un tip pragmatic cu idei simple, dar foarte bun în a le transforma în mesaje puternice. Occidentul complicat – acela al oamenilor, nu doar al diplomației – a început, în sfârșit, să înțeleagă Ucraina. Acest fenomen politic strecoară, însă, în mințile tuturor o întrebare firească: „În caz de război, am avea, oare, și noi un  Zelenski al nostru?”

Paradoxal, ucrainenii sunt ceva mai prudenți în desenarea aurei președintelui lor. Cât sună încă sirenele, detractorii au tăcut și societatea e miraculos unită în jurul lui. Dar Zelenski al viitorului e încă o necunoscută. Așa cum e, acum, și finalul acestui război. 

Povestea uimitoare a transformării unui om de showbiz într-un lider real, legitimat sub amenințarea rachetelor, e spusă, în acest episod, de Marin Gherman – jurnalist și politolog ucrainean de etnie română care a trăit, până la începutul invaziei ruse, la Cernăuți. 

FOTO: Administrația Prezidențială a Ucrainei


On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder. Partener: Aqua Carpatica. Ne găsești pe toate aplicațiile importante: Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify. Avem și un cont dedicat de YouTube.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să