Sfânta treime electorală: bâlciul, tăierea de panglică și slujba bisericească

PSD a intrat – în mod oficial – în campania electorală pentru europarlamentare. Și a făcut-o cu energia și disperarea unui partid care se prăbușește în toate sondajele de opinie, mobilizând numele grele ale partidului într-un maraton electoral desfășurat pe raza unei singure comune. Premierul Viorica Dăncilă, trei miniștri cu portofolii importante și mai mulți parlamentari și europarlamentari au descins, vineri, în comuna Nucet, din județul Dâmbovița, făcând uz de toate instrumentele prin care se cucerește electoratul de la sate: au participat la slujba de Izvorul Tămăduirii, oficiată de mitropolitul Târgoviștei, Nifon Mihăiță, au tăiat panglica la inaugurarea căminului cultural din localitate și au urcat pe scenă la bâlciul organizat de ziua comunei.

Mai-marii locului le-au sărit și ei în ajutor. Luisa Bărboiu, primarul din Nucet, a îndemnat localnicii să voteze cu simț de răspundere pe 26 mai, iar mitropolitul Târgoviștei a predicat cu tâlc, amestecând pildele despre Hristos cu înfierarea neomarxiștilor „rezistenți”. Apoi a oferit și alternativa. „Uitați ce creștini avem aici”, a spus Nifon Mihăiță, arătând spre Viorica Dăncilă, Eugen Teodorovici și ceilalți lideri PSD prezenți în biserică.

În fața acestei mobilizări impresionante a aparatului de campanie PSD, cetățenii din Nucet au reacționat diferit: unii s-au închinat cu evlavie sau au aplaudat bucuroși, alții s-au revoltat: „De ce vin numai la alegeri? Își aduc aminte de noi doar când au nevoie voturi”. Unii au pomenit de inflație, demagogie și promisiuni nerespectate.

A fost o zi lungă, în care politicienii au aflat că nu toți țăranii mai pot fi cuceriți cu aceleași metode pe care partidele le aplică de zeci de ani. Epoca în care bâlciul, tăierea de panglică și mersul la biserică îți garantau victoria în alegeri pare tot mai aproape de sfârșit.

SUSȚINE PROIECTUL RECORDER
DONEAZĂ PENTRU JURNALISM
Conținutul nostru este gratuit, însă n-ar fi posibil fără oameni care plătesc pentru el. Salariile jurnaliștilor, deplasările în țară și toate celelalte cheltuieli necesare pentru funcționarea unei redacții sunt susținute din donațiile cititorilor. Contribuie și tu!
Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.

Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”

Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.