Pentru a doua oară în numai câteva luni, o investigație Recorder cu sute de mii de vizualizări a fost eliminată de pe platforma YouTube din cauza unei reclamații care invocă încălcarea drepturilor de autor.

Biserica orădeană Lumina a invocat folosirea unor imagini în care Sebastian Burcă, persoana vizată de investigație, era botezat.

După aproape 24 de ore, Biserica Lumina ne-a transmis că își va retrage contestația.

Ancheta Vânătorul de bătrîni documentează cum Sebastian Burcă și partenera acestuia au intrat în posesia mai multor bunuri și proprietăți.

În două cazuri, cei care le-au lăsat averile au murit subit și au fost incinerați.

Recorder nu a formulat vreo acuzație nici la adresa Bisericii Lumina, nici în privința celor implicați. Am întrebat, însă, oficialitățile de ce investighează cu atâta greutate fapte de acum câțiva ani.

Investigația Andreei Pocotilă a fost ștearsă deși termenii și condițiile YouTube permit folosirea imaginilor din surse externe pentru crearea de conținut jurnalistic. Recorder a contestat decizia, dar – în așteptarea unei rezolvări a situației – ancheta a rămas disponibilă pe site-ul recorder.ro și pe pagina noastră de Facebook.

Cacealma sau ceartă de-adevăratelea?

În decursul unei singure săptămâni, PSD și PNL par să fi trecut de la un plan de împărțire a puterii pentru cel puțin un deceniu la amenințări cu divorțul.

Negocierile prelungite pe tema comasării alegerilor n-au dat până acum rezultate: ele ar trebui să se reia mâine. Aflat însă în Italia, unde s-a întâlnit (între alții) cu Papa Francisc și cu premierul Giorgia Meloni, Marcel Ciolacu a primit foarte prost aseară vestea că unii liberali s-ar gândi să rupă coaliția dacă nu vor putea să desemneze candidatul la Președinție.

În acest caz, a spus el, va cădea întregul Guvern.

Marcel Ciolacu a adăugat însă că, din discuțiile sale cu Nicolae Ciucă, a tras concluzia că retragerea PNL din Guvern ar fi imposibilă. Iar Nicolae Ciucă a părut să-i dea dreptate: într-un mesaj publicat pe Facebook, el invocă nevoia de stabilitate și le cere colegilor mai nervoși „să-şi reamintească de angajamentul lor”.

Încordare în creștere

Trupele speciale ale armatei israeliene au pătruns astăzi în cel mai mare spital din sudul Fîșiei Gaza.

Complexul Medical Nasser, din orașul Khan Younis, ar adăposti mai mulți ostatici luați de Hamas în urma atacului de pe 7 octombrie, susțin serviciile secrete israeliene. Mai mulți suspecți au fost deja reținuți.

Imagini filmate în cursul operațiunii surprind o parte a personalului medical lucrând sub tirul soldaților, iar surse citate de BBC afirmă că cel puțin un pacient ar fi fost ucis. Potrivit medicilor, mai multe persoane ar fi fost împușcate de lunetiști în ultimele zile.

Israelul afirmă că misiunea ar fi „precisă și limitată”.

Mii de palestinieni s-au adăpostit în spitalul Nasser în ultima perioadă: mulți dintre ei își părăsiseră locuințele din alte regiuni ale Fâșiei Gaza. Armata i-a avertizat încă de ieri pe civili că ar fi cazul să plece din complexul medical.

Israelul pregătește o operațiune anti-Hamas și în orașul Rafah: agenția ONU pentru refugiații palestinieni spune că e imposibil ca civilii să fie evacuați de acolo.

Un oraș cu circa 250.000 de oameni înaintea războiului, Rafah adăpostește acum mai bine de un milion de persoane.

E joi, 15 februarie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:48 Cum a dispărut (încă) o anchetă Recorder de pe YouTube

03:22 Încordare în coaliție din cauza comasării alegerilor

05:22 Atacul cibernetic asupra spitalelor, aproape depășit

06:48 Armata israeliană a pătruns în cel mai mare spital din sudul Gazei

08:05 O presupusă nouă armă a Rusiei îngrijorează SUA

09:14 Primăria sectorului 5, contract cu Antena3 SA

10:07 „Taxa pe boală“: ce crede ministrul sănătății?

11:28 Pleacă Mugur Isărescu de la BNR?

Cele mai recente

Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”

Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.