CAMPANIE RECORDER. Ce s-a întâmplat cu asistenta medicală care a încălcat „codul tăcerii”
În octombrie 2018, când am întâlnit-o pe Mariana Luceanu, tocmai aflase că devenise șomeră. Fusese concediată de la Spitalul Universitar de Urgență București, după 24 de ani de muncă pe postul de asistentă medicală la secția de Anestezie și Terapie Intensivă.
Motivul oficial al demiterii: abateri disciplinare. Cel real era însă că Mariana Luceanu luase atitudine și – cu doar câteva zile înainte să fie concediată – vorbise în fața jurnaliștilor despre lipsa materialelor, despre șpăgi, despre „dictatura de la nivelul managementului” din cel mai mare spital din România. „Abatarea” care a dus la sancționarea Marianei era faptul că tocmai încălcase „codul tăcerii” – acea regulă nescrisă prin care nenumăratele probleme din sistemul medical sunt ținute sub preș și perpetuate.
În 2018, într-un interviu acordat Recorder, am întrebat-o pe Mariana Luceanu ce a provocat acel puseu de sinceritate, care părea că se terminase prost pentru ea, cu o concediere abuzivă. Ne-a mărturisit că ani de zile a închis ochii la tot ce se întâmpla în sistemul medical. Dar că tragedia de la Colectiv – în urma căreia spitalul a fost copleșit de numărul mare de victime și de lipsa materialelor – a convins-o că dacă nu va schimba repede ceva la nivel personal, se va scufunda pentru totdeauna într-o „mocirlă”. Sistemul tocmai o eliminase pentru că avusese curajul să vorbească, însă Mariana era împăcată cu gândul că se va putea uita în ochii copiilor ei și le va putea spune „Eu n-am fost ca ei”.
Interviul a stârnit un val uriaș de reacții: a ajuns la peste 5 milioane de oameni care au postat zeci de mii de mesaje de susținere, iar asta i-a dat Marianei Luceanu curajul de a merge mai departe. Recorder continuă campania „Voci libere” , în care ne-am propus să vorbim despre importanța avertizorilor de integritate. Ne-am întâlnit, după patru ani, cu asistenta Mariana Luceanu. Am vrut să aflăm dacă s-a schimbat ceva după ce și-a riscat cariera ieșind public și dacă sistemul a reușit să o învingă:
Primul episoad al campaniei: De ce sunt importanți avertizorii de integritate
Al doilea episod al campaniei: Ce s-a întâmplat după dezvăluirile avertizorului Gabi Musteață
Pentru că punem preț pe confidențialitatea celor care vor să ne semnaleze ilegalități, am creat o platformă care permite transmiterea de mesaje și documente într-un mediu securizat. Software-ul SecureDrop este folosit de cele mai importante publicații din lume și este un proiect open source sponsorizat de Freedom of the Press Foundation. Puteți accesa pagina de start aici: https://recorder.ro/contacteaza-recorder-intr-un-mediu-securizat/
Proiect derulat de Asociația Recorder Community, în parteneriat cu Funky Citizens, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.