CAMPANIE RECORDER. Ce s-a întâmplat cu polițistul care a mișcat în front

Recorder continuă campania „Voci libere”, în care ne-am propus să vorbim despre importanța avertizorilor de integritate și să spunem poveștile unor astfel de oameni: ce i-a determinat să apară public, ce efecte au avut dezvăluirile lor și ce li s-a întâmplat după ce au ieșit în față și au reclamat abuzuri.

În toamna lui 2021, polițistul Silviu Văduva începea interviul pe care ni l-a acordat într-o notă care prevestea un discurs sforăitor, apropiat de linia oficială a instituției la care lucra: „Din exterior, Poliția română se vede rău. Nu e chiar așa cum se vede…“.  Apoi, o rafală scurtă: „E mai rău!“

Mărturia lui, care apare în materialul „Poliția română în misiune de autodistrugere“, ne-a purtat dincolo de imaginea cosmetizată pe care Poliția încearcă să și-o creeze: de la echipamentul neschimbat de decenii și armamentul nefuncțional, la pregătirea și antrenamentele făcute doar pe hârtie. Rezultatul: generații întregi de polițiști blazați și mai degrabă descumpăniți în fața infractorilor. Nu puțini au apreciat curajul lui Silviu Văduva de a vorbi despre eșecul Poliției în a-și proteja propriii angajați și, implicit, cetățenii. Dar și mai mulți au pronosticat că zilele sale în uniformă sunt numărate.

L-am reîntâlnit pe Silviu Văduva la un an și jumătate de la acel interviu. Am vrut să aflăm cum l-au privit colegii, ce i-au spus șefii și care a fost reacția sistemului după declarațiile sale.

VEZI ȘI CELELALTE EPISOADE ALE CAMPANIEI „VOCI LIBERE“

De ce sunt importanți avertizorii de integritate

Ce s-a întâmplat după dezvăluirile avertizorului Gabi Musteață

Ce s-a întâmplat cu inginerul care a avut curaj să înfrunte puterea politică

Ce s-a întâmplat cu asistenta medical care a încălcat „codul tăcerii“


Pentru că punem preț pe confidențialitatea celor care vor să ne semnaleze ilegalități, am creat o platformă care permite transmiterea de mesaje și documente într-un mediu securizat. Software-ul SecureDrop este folosit de cele mai importante publicații din lume și este un proiect open source sponsorizat de Freedom of the Press Foundation. Puteți accesa pagina de start aici: https://recorder.ro/contacteaza-recorder-intr-un-mediu-securizat


Proiect derulat de Asociația Recorder Community, în parteneriat cu Funky Citizens, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.

Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”

Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.