Jur să plătesc din bani publici ode închinate mie. Așa să-mi ajute Dumnezeu!

  • Mai mulți senatori și deputați folosesc sumele forfetare decontate de Parlament pentru a cumpăra articole elogioase în presa locală. Ei semnează contracte de promovare cu diverse publicații și le achită cu banii destinați cabinetelor parlamentare din teritoriu.

  • Deși nu există niciun articol de lege sau paragraf de regulament care să le permită o asemenea practică, parlamentarii recunosc cu nonșalanță existența acestor contracte și nu văd nicio problemă în faptul că plătesc cu bani publici odele apărute în ziare. Mai mult, ei depun la Parlament copii ale articolelor pentru a justifica cheltuirea banilor.

  • În timp ce Camera Deputaților a refuzat să ne ofere cheltuielile defalcate făcute de parlamentari în baza sumelor forfetare, Senatul ne-a pus la dispoziție aceste informații. Din ele rezultă că unii parlamentari cheltuiesc și peste 10.000 de lei pe lună pentru a se promova în ziarele locale.

  • Printre parlamentarii care sunt generoși cu presa se află nume grele precum Claudiu Manda, șeful Comisiei de control a SRI, și Paul Stănescu, vicepremier și ministru al Dezvoltării în Guvernul Dăncilă.

  • Dincolo de sumele de bani, scopul demnitarilor este acela de a cuminți ziariștii locali. Parlamentarii sunt aleși în circumscripții, iar o presă prietenoasă asigură, în bună măsură, liniștea în timpul actualului mandat și succesul la viitoarele alegeri.

BANI PUBLICI, INFORMAȚII SECRETE

Criticați, batjocoriți și ironizați la București, parlamentarii români recuperează în teritoriu, acolo unde presa locală le construiește imaginea unor oameni de înaltă probitate morală împletită cu competență.

Pentru a avea parte de aceste articole elogioase, senatorii și deputații se folosesc de sumele forfetare destinate exercitării mandatelor în circumscripțiile locale. Acestea pot ajunge și la 25.000 de lei pe lună și vin în plus, pe lângă indemnizația de bază care a ajuns la 17.100 de lei.

Statutul deputaților și al senatorilor precizează clar ce fel de cheltuieli pot fi decontate în această limită de circa 25.000 de lei, fiind vorba în primul rând de întreținerea cabinetelor parlamentare: salarii pentru consilieri, chirie pentru birourile parlamentare din teritoriu, utilități, abonament la internet și tv, etc. Printre acestea își face loc și un paragraf care permite decontarea unor „abonamente la presa locală și națională”. Pornind de aici, creativii noștri parlamentari au redefinit sensul expresiei „abonament” și au decis că pot deconta contracte de promovare încheiate cu ziarele locale din colegiu, care le vor face cunoscute activitățile. O lege care ar fi trebuit să-i ajute pe deputați și senatori să fie bine informați, îi ajută acum să cumpere pagini de ziare sau spațiu TV pentru a-și face imagine bună în județele lor.

Deși este vorba despre bani publici, Camera Deputaților a refuzat să ne ofere informații concrete despre aceste contracte, trimițându-ne un link către informațiile economice care dezvăluie doar sumele totale decontate de fiecare parlamentar, fără a se preciza pe ce au fost cheltuite. Senatul ne-a oferit cheltuieli defalcate, una din categorii fiind „presă/internet”, dar nu ni s-a explicat ce se află, mai exact, în spatele acestei sintagme. 

Am reușit, totuși, să obținem informațiile direct de la parlamentari, pentru că unii dintre ei recunosc nonșalanți existența contractelor de promovare cu presa locală.

Aniversarea Roxanei Pațurcă a fost redată pe larg de un site călărășean
Aniversarea senatoarei PSD Roxana Pațurcă a fost redată pe larg de un site călărășean

„AM CONTRACT CU PATRU PUBLICAȚII”

Conform informațiilor furnizate de Senat, parlamentarul PSD Roxana Pațurcă a decontat, numai în luna decembrie a anului trecut, 8.750 lei pentru presă/internet. Pe ce s-au dus acești bani, ne explică chiar senatoarea de Călărași:

„În momentul de față am contract cu patru publicații, dintre care două sunt pe o perioadă de trei luni și două sunt anuale. De exemplu, am contracte cu Antena de Călărași și Jurnalul de Călărași, dar nu e vorba de articole pozitive, e vorba doar despre promovarea activităților din teritoriu!”.

Arhiva ziarelor locale arată altceva. În Jurnalul de Călărași am găsit mai multe articole elogioase decât prezentarea unor activități. Iar acolo unde este, totuși, vorba de un eveniment la care Roxana Pațurcă a participat în calitate de senator, ziariștii au grijă să precizeze că „Roxana Pațurcă a impresionat pe toată lumea prin mesajul său de suflet”.

Câteva exemple despre felul în care Roxana Pațurcă este prezentată în Jurnalul de Călărași, cu care are contract plătit din bani publici:

  • Pațurcă „nu este Elena Udrea de Călărași„, singura sa vină fiind aceea de a fi frumoasă și invidiată; 
  •  cât de vrednică este senatoarea PSD în comparație cu indolenții săi colegi;
  •  mesajul de suflet al senatoarei pentru Jandarmeria din Călărași – unul despre care jurnaliștii spun că era așteptat de cei care trăiesc la cote maxime intensitatea luptei pentru liniștea cetățenilor; 

În urmă cu doar câteva luni, Recorder a scris despre felul în care toată suflarea din Călărași a celebrat-o pe Roxana Pațurcă în ziua în care aceasta a împlinit „o frumoasă vârstă. Cea mai frumoasă, în accepțiunea tuturor!”. 

Roxana Pațurcă (membră a Comisiei pentru buget din Parlament) nu vede nimic anormal în tonul acestor articole: „Dacă nu vi se par obiective, înseamnă că aveți o problemă”. Și e atât de convinsă de utilitatea lor încât ne-a asigurat că le depune la Parlament, drept dovadă pentru încasarea banilor din buget, alături de CD-urile pe care se află înregistrările emisiunilor la care, de asemenea, a plătit ca să fie invitată.

Peste 21.000 de lei a cheltuit Roxana Pațurcă într-o jumătate de an pe articole elogioase în presa locală
Peste 21.000 de lei a cheltuit Roxana Pațurcă într-o jumătate de an pe articole elogioase în presa locală.

„DISTRACȚIA” DE LA CĂCÂNA ȘI MEDALIA DE AUR A ATLETULUI MANDA

Această practică prin care parlamentarii cumpără, cu bani publici, bunăvoința presei locale pare mai degrabă un obicei decât o excepție.

Informațiile obținute de la Senat arată că, în sesiunea de toamnă a anului trecut, s-au cheltuit sume considerabile pe „presă și internet”.

Printre cei mai generoși, se numără (click pe nume pentru a accesa documentul):

  • Paul Stănescu (senator PSD, vicepremier și ministru al Dezvoltării) – 37.342 de lei pe parcursul ultimelor patru luni.
  • Claudiu Manda (senator PSD, șeful Comisiei pentru exercitarea controlului parlamentar asupra SRI) – 5.764 de lei în luna decembrie
  • Emilia Arcan (senator PSD) – 15.000 de lei pe parcursul sesiunii de toamnă
  • Emanoil Savin (senator PSD) – peste 13.000 de lei într-o singură lună (decembrie).
O felicitare de la Paul Stănescu pentru doamne și domnișoare, publicată anul trecut pe linia1.ro

Fruntaș la bani cheltuiți, Paul Stănescu este fruntaș și la articole elogioase apărute în presa locală. Ziarele din Olt (unde Stănescu este actual senator și fost președinte de Consiliu Județean) îi creionează imaginea unui politician influent și respectabil, care se implică în bunul mers al comunității, iar Congresul PSD devine un moment istoric din care se degajă forța și unitatea partidului, pe de o parte, dar și tăria organizației locale conduse de ministrul Dezvoltării, pe de altă parte.

În aceleași ziare, o chermeză de partid cum a fost cea pe care PSD a organizat-o de 1 Mai, în pădurea Căcâna, e prezentată ca o petrecere grandioasă, unde Paul Stănescu a fost asaltat de mulțime: „Pentru el, întâlnirile de acest fel reprezintă un prilej de a lua pulsul oamenilor, de a le asculta dorințele și supărările”.

Pe lângă astfel de ode, parlamentarii se folosesc de contractele cu presa și pentru a publica felicitări și mesaje festive cu ocazia sărbătorilor de peste an.

Claudiu Manda, zâmbind cuceritor dintr-o felicitare apărută pe un site de presă locală Foto: craiovaforum.ro

Claudiu Manda, vicepreședintele Senatului, stăpânește foarte bine această practică, dar are parte și de articole ample, dedicate performanțelor sale sportive.

În luna aprilie a anului trecut, un site local a relatat cu mare entuziasm participarea senatorului PSD la un maraton:

„Află ce a făcut Claudiu Manda sub privirile atente ale Olguței Vasilescu. Toată organizația PSD Dolj este mândră de el. Este în primii 14 din lume!

Vicepreședintele Senatului a participat la Campionatul Național de Atletism pentru persoane trecute de prima tinerețe. Afișând o formă fizică de invidiat, Claudiu Manda a reușit să se întoarcă de acolo cu o medalie de aur.”

Nici Paul Stănescu și nici Claudiu Manda nu ne-au răspuns la telefon pentru a explica legătura dintre acest tip de articole și banii pe care îi iau din bugetul Parlamentului și îi direcționează către presa locală.

„POENIȚA ARCĂNIȚA, SEZONUL 2!”

Despre senatoarea PSD Emilia Arcan, numai de bine!

Cu peste 15.000 de lei lei cheltuiți pe presă în finalul sesiunii de toamnă, Arcan a devenit o adevărată stea în ziarele din județul Neamț, pe care îl reprezintă în Parlament.

Când nu dirijează mersul țării, aflăm că senatoarea PSD ia sapa-n mână și sădește pomi – fapt care îi atrage și porecla Poienița Arcănița„. Apoi se încalță cu opinci în numele respectării tradițiilor și împarte ouă și plase cu sticle de ulei ori cozonaci către nevoiași, fiind „surprinsă” chiar în miezul acțiunilor caritabile de câte o cameră de filmat aflată – desigur! – din întâmplare acolo.

Anul trecut, fiica senatoarei Arcan, Andreea Arcan Apostol, a fost numită, la 27 de ani, în funcția de vicepreședinte cu rang de secretar de stat al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP). În timp ce presa centrală a ridicat problema competențelor care au adus-o pe fiica senatoarei Arcan într-un post atât de important, cea mai mare parte a presei locale a ocolit subiectul. Au fost preferate ample relatări despre reuniunile de suflet datorate administrației locale, dar și publicarea unor fotografii care marchează apropierea senatoarei de o furcă de tors.

Evenimentul „închinat femeii de la țară” s-a transformat într-un album foto al Emiliei Arcan alături de furca de tors. 300 de fotografii a publicat ziarul nemțean „Vestea“!. Foto: vestea.net

„Nu obligă nimeni pe nimeni!”

Deși Camera Deputaților ține la secret sumele exacte care au ajuns de la deputați în buzunarele presei locale, existența contractelor este admisă chiar de unii parlamentari.

Președintele Comisiei speciale pentru elaborarea Codului Administrativ, deputatul PSD Marcel Ciolacu, ne-a spus că are încheiate contracte de promovare, deși a susținut că nu își amintește ce publicații plătește.

Un lucru este cert: există cel puțin un site din județul Buzău unde fostul vicepremier din Guvernul Mihai Tudose apare drept un politician care s-a impus, în ultimii ani de activitate la centru, drept un om pragmatic, tot mai puternic la București, cu o carieră politică și profesională fără greșeală. 

Daniela Oteșanu, o „clientă” a presei locale. Foto: gazetavalceana.ro

De admis, admite și deputata PSD Daniela Oteșanu: are contracte cu presa locală din Vâlcea, lucru vizibil de altfel în relatările despre vizita de suflet a deputatei la un cămin de bătrâni  sau despre caravana „Bucurii pentru copii” care a făcut din ea „omul responsabil cu zâmbetele pentru copiii din satele județului Vâlcea”. 

Recorder: Doamna Oteșanu, în ce constau înțelegerile dintre dumneavoastră și presa locală?
Daniela Oteșanu: Sunt contracte, doamnă! Presa locală – cea cu care am contracte, că nu am cu toată lumea din presă – promovează activitățile pe care eu le desfășor: propuneri legislative, acțiuni politice pe care le fac. 

Și aceste contracte sunt plătite din suma forfetară…
Din partea de forfetară care este defalcată pentru așa ceva – pentru presă, pentru salarii.

Există reglementări în Statut sau altundeva pentru această practică?
Nu înțeleg ce mă întrebați. Ce reglementări să fie? Trebuie să aduc copii după toate articolele, trebuie să depun copie după ordinul de plată, fac plata prin bancă… Da! Toate sumele acestea sunt justificate!

Nu credeți că afectează independența presei, în sensul în care respectivele publicații nu mai publică și articole critice la adresa dumneavoastră, de exemplu?Dacă omul este corect și știe ce are de făcut, eu nu cred că poate afecta foarte tare independența. Eu nu le cer să mă laude, că nu sunt genul de parlamentar care să facă lucrul acesta. Acum, știți cum este? Eu cred că presa, în general, are contracte – și cu oameni politici, și cu altfel de oameni. Nu cred că independența presei poate fi pusă în pericol dacă dumneavoastră, cei din presă, nu doriți acest lucru.

Dar în momentul în care un demnitar…
Dar nu obligă nimeni pe nimeni, doamnă! Nu obligă nimeni pe nimeni!

SENATOAREA SIMINICA, CEA CARE „AMINTEȘTE DE LIBERALII DIN INTERBELIC”

Ne apropiem de final și avem o veste proastă: dacă ați crezut că aceste practici sunt doar apanajul PSD și că tot ce ați citit mai sus nu poate fi depășit, ei bine vă înșelați! Au și PNL-iștii contractele lor și ziariști care le ridică ode mai înalte decât în Epoca de Aur.

Iată, de exemplu, cazul senatoarei PNL Mirea Siminica, o figură legendară pentru presa din județul Olt.

De pe site-ul linia1.ro aflăm că Siminica este cel mai autentic liberal al Oltului, și că „manifestările sociale, culturale și educative pe care domnia-sa le girează, cu toată dragostea, ne amintesc de filantropii liberali din perioada interbelică, atunci când politicienii români erau una cu ființa națională, cu societatea civilă și cu poporul”.

Senatoarea PNL Mirea Siminica. Foto: linia1.ro

Un alt articol anunță, pompos, că senatoarea, prin vocea sa va salva multe vieți – de fapt, Siminica a promis doar că va convinge autoritățile locale să monteze separatoare de sens pe un drum național din Olt.

Cum o astfel de apariție providențială în politică trebuie onorată, jurnaliștii afirmă că Siminica ar merita o diplomă pentru “tot ceea ce a făcut ca întreprinzător privat și prin tot ceea ce face ca senator și cetățean al României”.

Cităm din articol: „Prin tot ceea ce a făcut și face, atât din punct de vedere politic, dar și al ideii de întreprinzător privat, într-o Românie în care stânga socialistă aflată la putere sufocă piața și libera concurență, prin măsuri mai mult decât restrictive (aproape, cu mânie proletară), Siminica Mirea a sporit motivația cetățenilor acestui județ de a crede în democrație, în onestitate, în liberă inițiativă și, de ce nu?, în parlamentarism”.

Efuziunile sentimentale ale ziariștilor din Olt trec însă prin stomac. Ne-a mărturisit chiar senatoarea: „Nu eu sunt singurul parlamentar care am făcut contract cu presa! Se fac! Dacă ați văzut, apare în fiecare ziar programul nostru de audiențe și tot ceea ce facem legat de activitatea parlamentară. Deci, cu presa am, cred, două sau trei contracte. Sunt valori mici, am unul de 357 de lei. Vă dați seama, fără presă nu se poate, pentru că trebuie cunoscut în tot județul programul nostru de audiențe.”

Recorder: Da, dar pe lângă programul de audiențe apar și articole elogioase…
Mirea Siminica:
Apar și articole, corect! Pentru că așa am stabilit, vă dați seama, da. Ceea ce facem noi ca și parlamentari, deci activitatea noastră parlamentară.

În momentul în care un jurnalist laudă un politician cu care are un contract, asta e asumat prin contract?
Nu. Nu este asumat.

Spuneți că este inițiativa jurnalistului?
Deci, eu nu pot să impun unui jurnalist ce să scrie, înțelegeți? Eu am un contract cu el, așa cum am spus, pentru publicitate și nu ca să-mi facă campanie, dar, dacă un parlamentar, oricare ar fi el, face și lucruri bune, iar jurnalistul consideră că merită să scrie, e ceva firesc…


Nefirescul transformat în „ceva firesc” reprezintă, de fapt, cel mai grav lucru din toată această poveste. Nu cele câteva mii de euro pe care parlamentarii îi risipesc pe ode achitate cu banii cetățenilor, ci convingerea că nu e nimic greșit în aceste practici.

La urma urmei, Siminica Mirea e cât se poate de liniștită: Parlamentul nu le cere aleșilor nimic altceva decât documentele justificative pe care ea le are.

Sunt articole decupate din ziare prin care se decontează bani publici și printre care se numără, probabil, și înalta distincție primită de la presa locală: „Așadar, fie și simbolic, cu ocazia Zilei Internaționale a Muncii (în memoria victimelor grevei generale din Chicago – 1886), îi acordăm d-nei Siminca Mirea Diploma de Excelență, pentru cel mai autentic liberal al Oltului!”.

CITIȚI ȘI: Presa locală, cumpărată cu bani publici: milioane de euro pe ode, emisiuni aranjate și felicitări

[casuta_sustine]

Cele mai recente