VIDEO. La capătul puterilor. Reportaj dintr-un spital COVID 19

78163
Două asistente de la pavilionul COVID 19 al Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", din București, discută despre starea pacienților la schimbul de tură. FOTO: Recorder

După patru luni de pandemie, cadrele medicale din spitalele care îngrijesc pacienți cu coronavirus au ajuns la extenuare. Numărul bolnavilor crește de la o săptămână la alta, iar valul negaționiștilor se umflă în fiecare zi. Aceste două spirale împletite dau virusului puteri noi și pun presiune pe firavul sistem medical românesc. Pandemia ne-a găsit cu un mare deficit de personal în spitale, iar acum suntem pe cale să vedem rezultatele tragice ale acestui fenomen.

Am petrecut o zi cu medicii, asistentele și infirmierele de la pavilionul COVID 19 al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“, din București. Cele 50 de locuri din saloane sunt ocupate la capacitate maximă, iar la Terapie Intensivă un pat rămâne liber numai câteva ore, după un transfer pe secție sau un deces. Cadrele medicale se rotesc la fiecare 4-6 ore, timpul maxim pe care îl poate îndura un om în costumul de protecție, în spații fără aer condiționat. Însă majoritatea intră în zona roșie de două ori pe parcursul unei zile. În pauze, vorbesc despre concediile pe care și le-ar fi luat, sună acasă, apoi completează formulare, pentru că lupta cu virusul e și birocratică.

Cei mai mulți sunt obosiți de discuțiile despre coronavirus și despre conspiraționiștii care contestă gravitatea virusului. Nu mai au puterea să mai și argumenteze, după sute de ore petrecute în preajma unor oameni pe care virusul i-a adus la granița dintre viață și moarte. Cu ochii amprentați de măști și ochelari, privesc spectacolul negării cu liniștea inertă a omului ajuns la capătul puterilor.

Susține proiectul Recorder

Citești acest articol pentru că niște ziariști s-au încăpățânat să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. Recorder este o publicație care se autofinanțează din publicitate și din donațiile cititorilor. Și tu poți susține această inițiativă!

Comentarii ()