Patru ani de Recorder. Raport în fața cititorilor
În această vară, Recorder împlinește patru ani de existență și, ca de fiecară dată, venim în fața voastră cu un raport despre ce-am făcut în ultimele douăsprezece luni: cum ne-am gândit politica editorială, câți bani am strâns din donațiile voastre și cum i-am administrat.
În iulie 2017, când am lansat proiectul, am scris un manifest care conținea această frază: „Nu vă solicităm bani în contul promisiunii că vom scrie articole bune pe viitor, ci vă oferim articole bune pe care aveți posibilitatea să le plătiți”. Am mizat atunci pe ideea că, dacă vom produce materiale de calitate, vor exista oameni care vor plăti pentru ele în mod voluntar, încurajând jurnalismul pus în serviciul public.
Astăzi ne găsim în postura privilegiată în care cea mai mare parte din bugetul Recorder (aproximativ 80%) este asigurat din contribuțiile directe ale cititorilor. Fie că vorbim de plata directă cu cardul pe site-ul nostru, de membership pe Patreon și Youtube sau de formulare 230 prin care orice angajat poate redirecționa 3,5% din impozitul pe venit către Asociația Recorder Community. Restul de 20% din buget este asigurat din publicitate sau granturi.
Din contribuțiile directe ale cititorilor am generat, în ultimele 12 luni, venituri de 328.000 de euro. Este o sumă care ne-a permis nu doar să ne asigurăm o mare parte din buget, ci să putem face și rezerve financiare pentru eventuale perioade de criză. Obiectivul nostru este acela de a ajunge la o rezervă financiară echivalentă cu cheltuielile pe un an al proiectului. Considerăm că un proiect jurnalistic nu trebuie să supraviețuiască de la o lună la alta și că, având asigurat bugetul pe un an în avans, din surse curate și transparente, își poate păstra mult mai ușor independența editorială.
Mai jos, vă explicăm pe scurt cum au fost administrați banii adunați de la voi.
În timp ce voi v-ați preocupat să ne plătiți salariile, noi ne-am străduit să le merităm. Am continuat să investigăm tăierile ilegale din munții, dar și din câmpiile României și am scos la lumină minciunile din spatele celei mai mari campanii de împăduriri.
Am prezentat o serie de înregistrări și de mărturii care au pus pe agenda publică unul dintre cele mai grave fenomene din România ultimelor decenii: popularea instituțiilor publice cu persoane numite politic și lipsite de pregătire. Materialele noastre au avut o audiență uriașă și n-au mai putut fi ignorate de liderii politici. S-a lăsat cu demisii și cu dosare penale.
Am scos la lumină statisticile campaniei de vaccinare, care au arătat că peste 7.000 de persoane s-au băgat în față și au fost imunizate înainte să le vină rândul. Am investigat afacerile pandemiei, am arătat cum a fost cheltuit miliardul de lei pe care statul l-a împrumutat Companiei Naționale Unifarm și cine este omul care a fost însărcinat să gestioneze această sumă uriașă de bani.
Am intrat în secțiile de terapie intensivă, am arătat suferința provocată de pandemie și am spus povestea celor care s-au luptat cu ea fără să aștepte nimic în schimb.
Am făcut un documentar de o oră despre cum a evoluat sistemul medical din România, am arătat de unde i se trag marile probleme și am căutat posibile soluții.
Am produs noi sezoane ale podcastului „On the Record”, în care încercăm să explicăm cele mai importante subiecte de pe agenda publică.
Am scris despre uriașa escrocherie a suplimentelor naturiste. Am făcut interviuri cu sute de candidați la alegerile Parlamentare și i-am grupat pe județe pentru ca oamenii să se poată informa înainte de a merge la urne. Am colectat de la instituțiile statului 14.000 de proiecte de investiții și le-am pus într-o hartă interactivă în care fiecare cetățean poate vedea ce se construiește la el în localitate.
Tot în ultimele 12 luni, jurnaliștii Recorder au primit mai multe premii pentru materialele pe care le-au realizat. La Gala Superscrieri din aprilie, Alex Nedea și David Muntean au câștigat locul 1 la categoria TV&Videojurnalism, cu materialul „Singur împotriva partidului” și Premiul Superscrierea Anului pentru campania „Apă de băut”. Recorder a câștigat în total șapte premii la Gala Superscrieri. De asemenea, Victor Ilie, cel mai nou membru al redacției Recorder, a primit Premiul Ion Rațiu pentru Jurnalism în urma investigației „Regele pandemiei”.
Dincolo de toate, cea mai importantă recunoaștere a venit, însă, din partea voastră, cei care ne-ați trimis mesaje de încurajare, sugestii și critici constructive. Vă mulțumim tuturor și vă asigurăm că încrederea și susținerea voastră reprezintă cel mai important capital al acestui proiect.
P.S. Ca în fiecare an, am pregătit și un material video despre ultimul an de activitate al redacției Recorder: