Trei ani de Recorder. Raport în fața cititorilor

Recorder există deja de trei ani și, așa cum v-am obișnuit, în fiecare iulie venim în fața voastră cu un raport.

Este, în primul rând, o datorie în fața miilor de oameni care au înțeles că jurnalismul de calitate are nevoie de susținerea financiară a publicului. Acest proiect n-ar fi supraviețuit și nu s-ar fi dezvoltat fără contribuția lor.

Este, mai apoi, și un exercițiu de transparență pentru sutele de mii de oameni care ne citesc articolele și ne urmăresc materialele video. Credem cu tărie că, pentru a-și păstra încrederea într-o redacție, cititorii trebuie să-i cunoască povestea și mai ales sursele de finanțare.

În ultimul an, Recorder a făcut pași importanți către un model de dezvoltare axat în mare parte pe venituri generate din donațiile cititorilor. Dacă în primii doi ani finanțarea site-ului s-a bazat într-o proporție considerabilă pe contracte de publicitate, acum, aproximativ 70% din bugetul nostru este asigurat din plățile voluntare ale celor care ne urmăresc materialele și doar 30% vine din advertising.

Am făcut această tranziție cu convingerea că – indiferent de vremuri, crize financiare sau perioade de prosperitate – supraviețuirea unei publicații trebuie să depindă în primul rând de încrederea cititorilor și mai puțin de fluctuația piețelor de publicitate.

După trei ani, Recorder este deja o mică organizație care asigură salariile a zece jurnaliști, așa că administrarea judicioasă a cheltuielilor și veniturilor este o chestiune la fel de importantă ca realizarea unor investigații sau reportaje. În ultimul an, am reușit nu doar să asigurăm finanțarea proiectului, ci să acumulăm și rezerve financiare care să ne permită traversarea unei eventuale perioade de criză și să nu țină proiectul într-un regim de supraviețuire de la o lună la alta.

Este important de precizat că la Recorder nu există patroni care să vină cu bani de acasă într-un moment delicat sau care să încaseze dividende într-un an cu rezultate foarte bune. Proiectul este deținut de jurnaliști, iar forma de organizare statuează că toți banii pe care îi generează sunt investiți în jurnalism.

În ultimele 12 luni, Recorder a generat venituri de 192.000 de euro din contribuțiile directe ale cititorilor. Cum am administrat acești bani, puteți vedea în tabelul de mai jos.

A fost un an intens pentru redacția Recorder, un an în care ne-am calibrat politica editorială spre mai mult conținut care trece dincolo de zgomotul știrilor zilnice, căutând semnificația și originea marilor probleme din societatea românească. Ne-am axat, în primul rând pe investigații, documentare și jurnalism explicativ.

Am mers pe urmele hoților de lemn, am arătat cum sunt fraudate fondurile europene alocate pentru proiecte de infrastructură rurală și am scos la lumină situația scandaloasă a rețelelor de apă potabilă de la sate.

La împlinirea celor 30 de ani de la Revoluția din 1989, am produs un documentar de trei ore despre transformările prin care a trecut România în aceste trei decenii. Filmul a depășit 1,4 milioane de vizualizări și a stârnit o dezbatere aprinsă în societate, provocând generațiile tinere să înțeleagă istoria recentă a țării lor.

Am făcut filmul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale de anul trecut, am spus poveștile unor învingători și am urmărit drumul pachetelor pe care românii din Diaspora și cei rămași acasă și le trimit de Sărbători.

Pandemia provocată de virusul SARS-CoV-2 a arătat cât de important este jurnalismul în perioade de criză, când verificarea informațiilor și presiunea pusă pe autorități devin esențiale. Recorder a stat cu ochii pe achizițiile din perioada pandemiei, a semnalat apariția unor focare și a mers în secțiile de terapie intensivă pentru a arăta atmosfera din linia întâi.

Tot în acest an am lansat podcastul „On the Record”, unde, în fiecare săptămână, dezbatem o temă importantă din spațiul public. Realizat de Anca Simina, „On the Record” s-a impus rapid printre cele mai ascultate podcasturi din România.

Avem și doi colegi noi în echipă: Anca Simina (Evenimentul Zilei, Digi 24, Europa FM) și Andreea Pocotilă (Evenimentul Zilei, România Liberă, Vice) s-au alăturat redacției Recorder pe parcursul ultimului an.

Nu putem încheia acest raport fără să menționăm că, pe lângă susținerea financiară care ne-a ajutat să ducem proiectul Recorder la următorul nivel, a contat la fel de mult și energia pozitivă pe care mulți dintre voi ne-ați transmis-o de-a lungul ultimului an. De la sutele de mesaje de încurajare până la gesturile mărunte care ne-au făcut să simțim că munca noastră contează.

Un gând aparte se îndreaptă către tânărul care ne-a intrat acum câteva săptămâni în redacție, purtând în brațe o unitate de calculator cu configurație mai bună decât toate stațiile noastre de montaj. „Vreau să vă donez ăsta”, ne-a zis. „Abia aștept să văd reportajele pe care-o să le montați pe el”.

Către IT-istul din Zurich, angajat într-o multinațională, care ne-a scris să ne facem cont pe platforma Benevity, unde marile companii își îndeamnă angajații să doneze pentru ONG-uri și ele dublează suma. Sfatul lui ne-a adus vreo 10.000 de euro, bani donați de românii angajați în marile corporații din toată lumea.

Către muzicianul de la o filarmonică din Elveția, care a venit și el peste noi în redacție, cu trei zile înainte de Crăciun. Avea două sacoșe mari, pline cu sticle de vin și cu cozonaci, pe care le-a lăsat jos ca să ne poată strânge mâinile. „V-am urmărit materialele și mi-am jurat că la prima vizită în România voi veni să vă felicit personal”. Ne-a felicitat și a plecat rugându-ne să nu renunțăm și să ne facem meseria în continuare.

Vă mulțumim tuturor pentru susținere și vă asigurăm că încrederea voastră reprezintă cel mai important capital al acestui proiect.

P.S. Așa cum v-am obișnuit, am pregătit și un material video despre ultimul an de activitate al redacției Recorder:

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să